Placering Av Luftluftvärmepump

October 05, 2023
Placering Av Luftluftvärmepump
Publicerad  Uppdaterad  

  1. Kök/Matrum  2.Sovrum 3. Allrum 4.Hall
  2. 5.Badrum 6. Tvättstuga 7.Entré

Var placerar jag värmepumpen?

Att välja rätt placering av värmepumpen är av yttersta betydelse. En välplacerad pump utnyttjar den producerade värmen maximalt och sprider den jämt i huset. Av rent estetiska skäl kan det också vara en god idé att tänka igenom var pumpen ska sitta, innan man börjar borra i väggarna. 

Tips för att placera utedelen

Utedelen är lättplacerad och kan i princip monteras i vilket väderstreck som helst. Den bör dock sitta en bra bit upp från marknivå så att inte snö eller växtlighet hindrar lufttillförseln. Tänk också på att utedelen kan producera ganska stora mängder kondensvatten. Under vintertid kan detta frysa till is och skapa glashala ”isbanor”. Det är inte heller önskvärt att stora mängder kondensvatten släpps nära husgrunden. En enkel lösning på detta vanliga problem är att komplettera utedelen med ett värmetråg som leder bort vattnet till lämpligt ställe.

Var ska innedelen sitta?

Normalt är en inomhusdel 30 cm hög och det behövs minst 5 cm mellan innedel och tak för maximalt luftflöde, det vill säga för maximal effekt. Helst ska innedelen sitta på insidan av en yttervägg. Inomhusdelen sitter bäst högt upp på väggen. Luften från pumpen måste kunna spridas i huset så fritt som möjligt, därför är bästa placeringen oftast i det största rummet eller i hallen. Luftströmmen ska vara riktad in mot mitten av huset. Tänk på att varm luft tenderar att stiga. Att till exempel placera innedelen halvvägs upp i trappan, mellan två våningar, kan innebära att merparten av värmen stiger till övervåningen med resultat att nedervåningen inte värms tillräckligt. Även om dagens värmepumpar håller en relativt låg ljudnivå kan ljudet upplevas som störande i vissa fall. Vi avråder därför från att placera en luft-luft pump i sovrummet.

Bästa lösningen för just ditt hus

När du beställer en pump med installation från oss får du tillgång till våra kunniga montörer. De kommer att föreslå den bästa placeringen av pumpen i just ditt fall. Det är den bästa garantin för en maximal energiutvinning.

Till våra luftluftvärmepumpar!

Publicerad  Uppdaterad