Inreda Med Värmepump

October 05, 2023
Haori innedel finns i många olika färger
Publicerad  Uppdaterad  

Konsten att få värmepumpen att smälta in i inredningen

Har du svårt att förlika dig med att ha en stor rektangulär plastlåda på vardagsrumsväggen? Tycker du att utedelen skämmer? Inte alla anser att värmepumpen är särskilt snygg. När du väljer att installera en luft-luft värmepump blir ett av besluten var den ska placeras, både ute och inne. Med några knep kan pumpen bli mindre synbar och bättre smälta in i miljön. Det finns också en del modeller som är mer estetiskt tilltalande än andra. 

Få utedelen att försvinna

Utedelen är ganska lätt att trolla bort eftersom den nästan kan placeras var som helst. Det största knepet heter dock värmepumpsskydd. Värmepumpsskyddet kan beskrivas som en skyddande träbur för värmepumpens utomhusdel. Buren döljer pumpen samtidigt som den skyddar från snö och is. Fördelen är att värmepumpsskyddet enkelt kan målas i samma färg som husfasaden. För dig som vill slippa ta fram målarburken finns det färdigmålade skydd i vitt, grått, svart och rött att beställa direkt från oss.

Toshiba HAORI har en utbytbar tygfront som finns i olika färger och man kan också själv sy en egen tygfront som matchar inredningen. HAORI

Med en värmepump finns stora besparingar att göra. En värmepump på väggen betyder lägre elräkningar nästkommande månad. Ett stort plus som kanske gör det mödan värt att dela en av dina väggar med en pump.

Var ska innedelen hänga?

Värmepumpens inomhusdel kan vara knepigare att dölja. Det är viktigt att luftströmmen kan spridas relativt fritt i huset, och därför får praktiska hänsyn gå före inredningskrav. Många väljer att montera pumpen i hallen. Vanliga platser är över en dörr eller över hatthyllan. Ett annat alternativ är en yttervägg i vardagsrummet. Eftersom pumpen måste sitta högt upp kan den med fördel placeras över ett fönster där den lättare smälter in i inredningen. Normalt är en inomhusdel 30cm hög och det behövs minst 5cm mellan innedel och tak för maximalt luftflöde, det vill säga för maximal effekt.

 Till våra luftluftvärmepumpar!

Publicerad  Uppdaterad