Att köpa värmepump

Funderar du på att köpa värmepump? Då är frågorna säkert många och du tjänar på att informera dig väl innan satsar på en ny värmepump. Här är svar på några av de vanligaste frågorna.

1. Hur vet jag att en värmepump fungerar i mitt hus?

En luft-luftvärmepump är som mest effektiv i ett hus med öppen planlösning. Idealfallet är en välisolerad och öppen lokal med en takhöjd på högst fem meter. Anledningen till detta är att den uppvärmda luften behöver cirkulera. Luftvärmepumpar kan dock användas för uppvärmning av de flesta lokaler och det finns åtgärder att ta till som förbättrar effektiviteten. Fläktar kan till exempel flytta varm luft till svåråtkomliga utrymmen.

2. Blir det ett hål i fasaden?

För att installera värmepumpen krävs det att man borrar ett hål i fasaden så att sladdar och slangar kan dras. Hålet är cirka 70mm i diameter och döljs av själva apparaten. 

3. Ska jag köpa med eller utan installation?

Du bör aldrig installera en värmepump själv. Det finns lagkrav på att elanslutning och igångkörningen måste utföras av certifierade fackmän.

4. Hur kan jag få hjälp om något krånglar?

När det är kallt ute och pumpen slutar fungerar gäller det att snabbt få hjälp, och till ett vettigt pris.  När du köper din värmepump med installation hos oss ingår fem års fullgaranti på hela anläggningen. Det betyder att vi löser alla eventuella problem, utan någon kostnad för dig som kund.

5. Vad innebär det att pumpen är Norden-anpassad?

Vårt nordiska klimat kan vara hårt med låga temperaturer, is och snö. En del värmepumpar som saluförs i Sverige är dock framtagna för södra Europa, där de huvudsakligen har till funktion att skapa komfortkyla. Dessa är inte är lämpliga för vårt klimat. På Citcop säljer vi enbart nordenanpassade värmepumpar.